Gourmet Brno 2017 – Soňa Hanušová

Městský gastronomický projekt si klade za cíl vybrat ty nejkvalitnější brněnské podniky. Pro lepší orientaci jsou rozděleny do sedmi kategorií podle zaměření. V brožuře najdete TOP restaurace, bistra, kavárny, vinárny a wine bary, pivnice, cukrárny a bary. Aktuální výsledky budou vyhlášeny před začátkem prázdnin. Výběr podniků probíhá dvoukolovým systémem. V prvním kole osobnosti a znalci brněnské gastronomické scény v každé kategorii nominují svých TOP 10. Následně se všechny nominace sečtou a podniky, které jich získají nejvíce, postupují do druhého kola.

Gourmet Brno 2017 – Soňa Hanušová Foto: Lenka Lesenská

V něm nezávislá komise odborníků a novinářů z oblasti gastronomie (záměrně jsou vybíráni hodnotitelé mimobrněnští, bez přímých vazeb na místní scénu) v utajení navštěvuje nominované podniky, ochutnává, hodnotí a testuje kvalitu. Projekt je nekomerční, financuje jej město Brno a jediným kritériem pro výběr podniků je jejich kvalita. Výsledkem je soupis otestovaných míst, která získala v hodnocení více než 70 %. Loňský ročník publikace Gourmet Brno 2016 je dostupný na www.gotobrno.cz/gourmet. Na přelomu června a července jej na těchto stránkách nahradí ročník aktuální.

 

Soňa Hanušová

hodnotitelka v kategoriích kavárny a bary
Šéfredaktorka magazínu Barlife. Svou cestu začala v rumovém baru v Hradci Králové, následoval barmanský kurz v Tretter’s a praxe v Bonvivant’s CTC. Současně se věnovala i psaní pro Kulturio.cz, obojí pak spojila ve své nynější pozici. Barlife je specializovaný dvouměsíčník zaměřený na nápojovou gastronomii, určený především profesionálům, organizuje různé akce jako Ginfest a Rumfest či Prague Bar Show a pravidelně vyhlašuje nejlepší podniky ČR v Czech Bar Awards.

Do projektu Gourmet Brno jsme vás přizvali jako hodnotitelku kategorie kavárny a bary. Začněme tedy kavárnami, co vás během jejich hodnocení zaujalo, překvapilo, případně nadchlo?
Předně se mi líbila pestrost výběru, do nominací se dostaly nejen specializované kavárny s výběrovými kávami, ale i ty „mainstreamovější“, které se jim mohly rovnat a vzdorovat tak dnešnímu trendu. A co mě nadchlo nejvíce? SKØG Urban Hub. V posledních letech vznikla spousta nových kaváren či bister, které měly skvělý koncept, stáli za nimi lidé, kteří do toho dali srdce, ale bohužel neměli žádnou či pramalou zkušenost s gastronomií. Neuměli si zorganizovat práci za barem ani na place a provoz tím trpěl. Ale návštěva ve SKØGu, to byl koncert – vše skvěle hrálo dohromady. Design kavárny, rychlá a vnímavá obsluha, chuť nápojů
i jídla. A navíc dělají koktejly!

Stejná otázka, jen orientovaná na bary, co říkáte na barmanskou scénu v Brně?
Je a bude o ní hodně slyšet. Je pravda, že Super Panda Circus nebo 4pokoje jsou podniky, které nemají v České republice obdoby. Dalším zvučným jménem je Milan Bukovský a jeho koktejlový Atelier, který zatím funguje na pop-upové bázi, ale od září by měl být stálým přírůstkem brněnské barové scény. Také jsem zvědavá na nově otevřený Bar 1920 London, který byl v době mé návštěvy naneštěstí zavřený a chystal se na oficiální otvíračku.

Máte nějakou vizi, kam by se brněnské kavárny či bary mohly posunout dál?
To je spíš otázka na Honzu Vlachynského, spolumajitele Super Pandy Circusu, Baru, který neexistuje a 4pokojů. To on je vizionářem.

Jaké jsou v současnosti světové trendy v těchto oblastech?
Když pominu takové ty klasické trendy jako udržitelnost, zero waste, přírodní suroviny a návrat ke starým recepturám, zdá se mi,že jedním z posledních a narůstajících trendů je i propojení obou světů – kavárenského a barového. Barmani se zajímají o kvalitní kávu a snaží se najít optimální řešení pro své podniky, nemluvě o kreativních koktejlech či spiritech infuzovaných kávovými zrny. A baristé objevují nové kombinace kávy s alkoholem, už to není jen whiskey nebo vaječný likér. Tento trend vidíme i u nás. Příkladem za všechny budiž už zmíněný SKØG nebo kluci z pražírny Rebelbean.

Má místní barmanská či kavárenská scéna nějaký ohlas za hranicemi Brna?
Samozřejmě. Stačí se podívat na letošní finálové soupisky českých barmanských soutěží. Beefeater MIXLDN? Martin Hůla z Baru, který neexistuje. Finále Chivas Masters? Rudolf Forman z téhož baru a Monika Bornayová ze Shot Baru. Marek Kadrnka z Baru 1920 London se účastnil prvního semifinále World Class. A brněnské kavárny i bary se pravidelně dostávaly do nominací v Czech Bar Awards. Navíc Super Panda Circus danou kategorii loni dokonce i vyhrála.

KAM v Brně... listování

KAM v Brně... redakce

KAM v Brně - kontakt

Vydavatel:
KAM v Brně...
TIC BRNO, příspěvková organizace
Radnická 2
602 00 Brno

Dodavatel:
Pocket media s.r.o.
Špitálka 70/16, Trnitá
Brno 602 00

Kontakt redakce:
e-mail: redakce@pocketmedia.cz

Kontakt inzerce:
e-mail: obchod@pocketmedia.cz
telefon: +420 602 509 278

Kontakt předplatné:
e-mail: info@pocketmedia.cz
telefon: +420 773 287 307