Víte, co je to košarí, hummus, baba ghanúž nebo musaka? Objevte svět luštěnin, lilků a cuket. A nemusíte ani jezdit daleko, v Brně je už teď dostatek bister a restaurací, kde nabízejí skvělou arabskou, egyptskou, levantskou i jinou cizokrajnou kuchyni.
Na Solniční nově otevřel Falafel Grill Bar. A jídlo, po kterém se jmenují, smažené kuličky z cizrny, jež se dávají do pity nebo tortilly spolu se zeleninou a omáčkou, tu umí připravit fenomenálně. Masožravce potěší šiškebab a pro ty, kteří rádi ode všeho trochu ochutnají, doporučuji set malých jídel a dipů, jako je cizrnový hummus a lilkový baba ghanúž. Zavedli i polední nabídku, za 89 korun dostanete polévku a pak na výběr ze dvou druhů menu, přičemž u dvojky se vždy snaží o vegetariánskou či veganskou variantu. Zkuste košarí, směs těstovin, čočky a rýže s cizrnou, smaženou cibulkou, rajčatovou omáčkou a česnekovou zálivkou. Na Solniční vyrazte spíš přes den na rychlý oběd, pokud si chcete vychutnat klidnější večeři, je dobrý nápad zkusit Kupé na Veveří. I tady mají egyptské kuchaře a lákají na menu, které si dávají i strávníci v Káhiře, Damašku nebo Istanbulu. Výborné jsou Kósa kofte, cuketové karbanátky s koprovým dresingem a Sambusek Bil Sabénech, fritované pirožky plněné špenátem. Dobrý kebab a falafel mají i v Abu Rami u Lužánek na Lidické. A specialitu mimo arabskou kuchyni nabízejí v Klubu Cestovatelů – každou druhou neděli lákají na hmyzí speciality.
Kristýna Kašpárková
Redaktorka KAM v Brně